Den själsliga verktygslådans möjligheter

I skrubben står den där. Verktygslådan. Den är full av smarta verktyg, var sak har sitt syfte. Jag vet. Men jag glömmer bort att jag har dem. Det finns verktyg som jag aldrig använt i den där lådan också. Verktyg som jag fått instruktioner om hur jag ska använda, och som jag en gång införskaffat för att jag tyckt att de var fiffiga att ha. Jag vet att det finns människor som använder olika verktyg varje dag och som har användning av ALLT i lådan.

Jag själv glömmer bort verktygslådan ibland och försöker spika upp en tavla med hjälp av något som finns till hands men som inte alls gör jobbet bra. När jag väl öppnar den där verktygslådan så blir det ofta så att jag använder mig av samma verktyg hela tiden, oavsett vad jag ska göra. Det går bra ibland men att slå i en spik med en skruvmejsel är lika ineffektivt som att försöka skruva i en skruv med en hammare. I varje verktygslåda finns ett verktyg som är bra till det mesta, och som man egentligen borde ha med sig var man än går.

Andrum

I min själsliga verktygslåda är det likadant. Jag har tillgång till en rad verktyg som kommit till mig på olika sätt genom åren. De jag väljer att använda återkommande är oftast de som jag lärt mig och övat mycket på att använda. De är oftast lättillgängliga och enkla att använda. Mitt favoritverktyg är andningsankaret. Det är så tillgängligt, och användbart var jag än befinner mig. Jag har använt mig av andningsankaret på bussar, tåg, i bilköer, på barnintensivens toalett, i väntrummet hos tandläkaren. Det är effektivt, och värt att ta till när helst jag behöver det. I perioder glömmer jag bort andningsankaret, och dess kraftfulla egenskaper. Men när andetagen är grunda och vänder någonstans vid struphuvudet vet jag att det är dags att plocka fram mitt andningsankare igen. Ju mer jag övat och använt mig av andningsankaret i det dagliga, desto lättare och effektfullt är det att använda det i situationer då det känns omöjligt att få just andrum.

Vill du veta mer om andningsankaret, mindfulness, psykosyntesen eller andra verktyg för personlig utveckling? Följ bloggen genom att gilla Sprakas facebooksida så berättar jag mer framöver.

Och vill du veta mer om personlig utveckling i form av samtal finns just nu möjlighet till ett första kostnadsfritt samtal.

/Helene Kindstedt

1 532 svar till ”Den själsliga verktygslådans möjligheter”