Semesterförväntan.

Sommarlov. Snart semester. Gårdagens blåst är just bort-blåst. Solen värmer. Bara några dagar vardag kvar nu.

Jag längtar efter sommarlovslunken i stugan på Gotland och tänker mig hur vi ska ta dagarna som de kommer, jag ser framför mig hur jag och barnen rör oss mellan stranden, skogen, smultronbuskarna och det berg av jordgubbar som jag köpt i gårdsbutiken. Jag går mina tidiga stavgångsrundor, mediterar, läser… jag skriver kanske… vi äter filmjölksluncher och bara ÄR… Alla är harmoniska… nervarvade. Och tillsammans! Hela sommaren… Så har det varit. Så vill jag ha det. Jag, alltså.

Vad längtar du efter på din semester?
Vad längtar du efter på din semester?

Jag minns en familj på besök hos oss i stugan en sommar. Jag minns deras förväntan, och allas glädje över att äntligen vara framme. Äntligen semester! Jag minns hur pappan hade planer på att cykla 10 mil per dag med barnen, och hur barnen egentligen bara ville ligga i hängmattan eller bada. Han hade inte sagt så mycket om det där med cyklandet, klart att barnen också vill cykla, liksom? Jag minns krocken som blev. Hur pappans förväntan och längtan efter att göra det han älskar mest med dem han älskar mest på sin semester bara krossades. Barnen ville inte. De vägrade. Förtvivlat. Och jag minns barnens kamp att vilja vara pappa till lags och samtidigt följa sin egen längtan och vilja.

Det blev kris. Hela semestern förstörd! Hur kunde det bli så här?  Semester betyder cykla 10 mil om dagen för pappan. Semester betyder bada, sola, chilla, hänga, SOVA för tonårssonen. Semester betyder shoppa på midsommar-rean för tonårsdottern och yoga och besök på öppna konstnärsateljéer för någon annan. Krocken är ett faktum.

Och det är då jag tänker att det går att göra annorlunda i år. Det går att sätta sig ner med dem man ska fira semester med och prata om vad var och en har för längtan, vilken förväntan var och en har på semestern. Kanske kan vi inte möta allas längtan fullt ut. Men bara att vi får reda på vad var och en har för tankar, för vilja och behov så ökar ju sannolikheten att vi kan mötas och få en semester där alla kan trivas och må bra. Delvis tillsammans, och kanske delvis isär.

Så vad har du för tankar och förväntningar på din semester?

Helene Kindstedt

 

 

 

834 svar till ”Semesterförväntan.”