Samarbete som ger mervärden: Om öppna föreläsningar i vår!

 Uncategorized  Kommentarer inaktiverade för Samarbete som ger mervärden: Om öppna föreläsningar i vår!
Okt 262017
 

Det är något väldigt bra med att få vara två. Att få ta det man brinner för vidare och skapa något större tillsammans med någon. Sedan ett år tillbaks har jag och Evis (www.evisuellbalans) arbetat tillsammans i ett projekt kring hållbart föräldraskap. Att vara förälder är inte alltid lätt. Att vara förälder med extra utmaningar i familjen eller kring ett barn kan göra att en tappar bort sig själv emellanåt.

Evis och jag har arbetat fram en workshop/föreläsning med syfte att få span på känslor och behov, ja ens egna, bortom föräldraskapet. Vem är jag bortom familjen? Hur kan jag tanka in i mina egna behov när någon annans behov ständigt behöver komma först? Hur gör jag för att hålla ihop, och vara långsiktigt hållbar?

Under 2017 har vi haft flera föreläsningar för föräldrar med utsatt föräldraskap och vi vill fortsätta arbeta tillsammans kring detta. Under våren 2018 kommer vi därför, bortom de vanliga planerade föreläsningarna för slutna grupper, också erbjuda öppna föreläsningar. Det kommer ske i Stockholm, vardagskvällar och anmälan är öppen för alla som vill lära sig mer om känslor och behov. Vi kommer rikta oss mot målgruppen föräldrar i första hand, men vem som helst som vill veta mer om sina känslor och behov kommer att ha glädje av verktygen vi delar med oss av.

Är du nyfiken på vad vi gör, och vill du kanske komma på en öppen föreläsning i vår? ”Save the date” 1 februari 2018. Och gå in och gilla oss på Facebook: https://www.facebook.com/evishelene/ så missar du ingen information.

/Helene

 Posted by at 3:33 e m

Vägen fram – Om uppstart, kalenderhantering och mellanrum.

 Uncategorized  Kommentarer inaktiverade för Vägen fram – Om uppstart, kalenderhantering och mellanrum.
Jul 282017
 

Det råder semesterlunk i stugbyn längs med havet. Jag går min intrampade väg runt området, där grusvägar varvas med stigar, bergsknallar och stenstrand. Här går jag året runt. Under några veckor nu under sommaren är alla stugorna fulla. I skogsgläntan hörs barnskratt och en hund som vaktar de sina med ett skall. Men redan nu, så här sista helgen i juli, ser jag några familjer som packar sina bilar för att återvända till vardagen. Till kalendrar, inbokade möten och rutiner. Hur går tankarna hos mannen som packar bakluckan full med väskor, leksaker och ej förbrukade matvaror? Hur har han det med sitt semesteravslut och vardagsuppstart? Har det blivit tid för eftertanke och möjlighet till reflektion?

Kanske har det samtalats i stugorna, om hur vardagen varit och kan vara. Går det att aktivt välja och välja om eller välja nytt inför hösten då någon form av nystart kan skönjas?

Jag tänker på min egen kalender, på vilka val jag vill göra och vad som är viktigt inför hösten. Jag ser fram emot en spännande höst med ömsom klientsamtal, ömsom fortbildning och utveckling. Ett samarbete med Evisuell Balans kring ”Hållbart Föräldraskap” känns extra roligt nu. Kalendern som ju känns rätt luftig just nu kan lätt fyllas med görande och aktiviteter. Att få in mellanrummen och varandet i vardagen är också något jag behöver se till att ordna bland allt som inspirerar.

Hur är det med dina möten med dig själv? Tid för varande? Reflektion?  Har du bokat in dem i kalendern? De där mellanrummen, tid för eftertanke, att titta närmare på det som skaver och få tid att hämta åter? Eller är det så att kalendern brukar fyllas med allt möjligt annat redan innan du hunnit fundera på det?

/Helene

 

 Posted by at 1:02 e m
Feb 102017
 

En borde starta en inre haverikommission.

När en trafikolycka med flera inblandade parter inträffat tillsätts ofta en haverikommission. Frågor som haverikommissionen har till uppdrag att hitta svar på kan bland annat vara vilka förhållanden som rådde vid olyckan. Med en icke-dömande attityd och ett evidensbaserat faktasamlande kartläggs olycksplatsen noga.

 • Hur var väglaget?
 • Hur var vädret? Sikten? Vindförhållandena?
 • I vilket skick var fordonen vid tillfället för olyckan? Hade de servats ordentligt? Var de fulltankade? Var däcken i bra skick?
 • Vilka skador uppkom? Går de att reparera? Vad behöver tas om hand?
 • Hur kan vi förhindra olyckor framöver och skydda oss så att skadorna minimeras om olyckan är framme igen?

Jag tänker att vi ofta glömmer att utforska omständigheterna när vi i efterhand dömer oss själva när något gått fel och vi känner oss misslyckade. När dagen är slut och vi misslyckats med något, är besviken på något vi sagt eller gjort är det lätt att känna hopplöshet. Vår inre domare får fritt spelrum och det är svårt att få en överblick av vad som egentligen hände.

Hur vore det om vi tillsatte en haverikommission vid konflikter på arbetsplatsen, efter ett praktgräl med sin hjärtevän? Eller en laddad konflikt mellan förälder och barn? Hur skulle frågorna från din inre haverikommission kunna låta?

 • Hur fulltankade var dina allmänmänskliga behov för stunden?
 • Vilken situation befann du dig i och hur väl rustad var du? i kroppen, tanken, känslan? Vad hade du för energi med dig in situationen och vad hade du för förväntningar?
 • Vilka skador uppkom? Går de att reparera? Vad behöver tas om hand?
 • Hur kan du förhindra olyckor framöver och skydda dig så att skadorna minimeras om olyckan är framme igen? 

Ett nyfiket, icke-dömande utforskande kan ge ny kunskap och förebygga framtida incidenter. Och om olyckan ändå är framme kan skador minimeras och läkningsprocessen påskyndas.

/Helene

 

 Posted by at 7:07 e m
Jan 192017
 

I arbetet med sig själv, att få kontakt med och förstå sina egna grundläggande känslor och behov, och i förlängningen kunna ta hand om dem, är det bra att hitta en återkommande rutin.

En bra återkommande aktivitet kan vara att ha en dialog med sig själv i duschen. Att duscha/bada är för de flesta en frekvent återkommande aktivitet som alla tar sig tid att genomföra oavsett vilken situation vi har i livet.

Säg att du duschar i minst tre minuter. Låt dem bli dina. Se om du kan öppna upp för en dialog med dig, då du nyfiket utforskar och lämnar domaren utanför.

Om du duschar på morgonen innan din dag börjat kan du fråga dig:

 • Hur känner jag mig i kroppen?
 • Hur ser dagen framför mig ut?
 • Finns det något jag kan förutse?
 • Hur känner jag inför det?
 • Finns det något jag behöver förbereda/skydda/rusta mig inför?
 • Vad kan jag ta hand om och säkra upp?  Vill/behöver jag be någon i min närhet om något?

Om du duschar när dagen är slut kan du istället ställa följande frågor:

 • Hur känner jag mig i kroppen?
 • Hur har min dag varit?
 • Hur känner jag inför det?
 • Finns det något jag behöver ta hand om? Vad är jag stolt över och vad kan jag belöna mig själv för?
 • Vill/behöver jag be någon i min närhet om något?

Det är inte alldeles säkert att du får något svar på frågorna i början. Men fortsätt fråga. Någon del av dig lyssnar. Och kommer så småningom att börja svara.

 

 

 Posted by at 7:10 e m
Nov 302016
 

I samtal med människor jag möter hör jag ofta orden ”Det där är jag så himla dålig på!”

Det är ofta svaret på frågor av typen:
*Har du testat att meditera?
*Gör du saker för bara dig någon gång?
*Ber du om hjälp när du behöver det?
*Berättar du för din omgivning vad du längtar efter och behöver?
*Säger du ifrån när det blir för mycket?

Oftast kommer svaret ”Det där är jag så himla dålig på…” när frågan handlar om att tanka in i ett eget behov. Att tanka in i andras behov brukar en vara väldigt bra på. För att en har övat. Länge. Vi är oftast inte bra på saker som vi inte fått lära oss, som vi inte fått testa på och hitta strategier ikring. Det tar tid att lära sig nya saker. Men det är aldrig försent.

Börja öva
Ha tålamod
Ge dig själv beröm på vägen
Trösta dig själv när det är svårt
Ge inte upp
Påminn dig om att du inte är dålig

Du börjar ju öva nu.

borja-ova

 Posted by at 7:37 e m
Okt 022016
 

TILLIT (avstavas till-lit) förtroende, förtröstan; sätta sin tillit till (ngn eller ngt) haförtroende för || -en

Det var på utbildningens första år några av oss frustrerat talade om tillit och om hur gärna vi ville få kontakt med den och kunna vila i den. Ja, tilliten. Vila i tillit. Det låter så trösterikt och hoppfullt. Men hur kommer tilliten till oss?

Och det var då en av våra lärare sa det. Den kommer inte till oss. Det är vi som får komma till den.

Jag blev provocerad.

Irriterad.

Hon sa:

-Tillit är ingenting som kommer till oss. Tillit är något du väljer!

Hennes ord har gjort stor skillnad för mig, och i dagarna tänker jag mycket på tillit och dess innebörd i mitt liv. I perioder är det lättare att välja tillit. Andra stunder tycker jag att jag kan få den till skänks, bara så där!

Jag slår upp ordet i ordlistan och där står det, svart på vitt, som ett görande… sätta sin tillit till… Det är lite si och så vissa dagar. Med tilliten menar jag. Och ibland blir jag bara arg över tanken på att jag måste göra för att känna. Tilliten. Men det ligger någonting i det, ändå.

tillit

 

 Posted by at 3:20 e m
Sep 032016
 

kontemplation (latin contemplaʹtio ’beskådande’, ’betraktande’, övervägande’, av conteʹmplor’beskåda’, ’överskåda’, ’betrakta’)

Kontemplation

Vardagen är här för mig och för dem som står mig nära. Jag välkomnar den, vardagen. Jag tycker om rutinerna och det välbekanta görandet och rörelsen i det. Jag gillar tempo, stadspuls och rörelse. Men så här några veckor in i hösten tar jag mig en tur till landstället över helgen och landar. Tempot går ner redan på vägen hit. Allt går lite långsammare. Jag kör till och med lite långsammare i bilen mot stugan. Väl framme tänds ljusen i stugan och allt blir stilla. Jag och mitt sällskap pratar om en sak i taget. Vi hinner pausa, ta omtag och prata mer.

Nu sitter jag vid frukostbordet och tittar ut mot innergården. Låter tankarna komma och gå. Temat i tankarna är samma som i vardagen. Men här, med blicken mot det levande ljuset med skogen i bakgrunden, blir betraktelsen en annan. Tankarna får annan energi. Jag tar omtag om det som i veckan känts så bekymmersamt och omöjligt och plötsligt får jag kontakt med andra, nya vinklar av samma tanke.

Genom att stanna upp, skapa utrymme och kanske förflytta mig något får jag fatt i nya perspektiv. Nya insikter kommer till mig och jag får tillgång till mer. Kontemplation.

/Helene  i stugan.

 Posted by at 12:00 e m
Aug 022016
 

”-Vi ses när vardagen tar vid!”  Hör jag mig säga till en vän jag hastigt stött ihop med i livsmedelsbutiken. Jag kommer på mig själv med att ha sagt så till flera vänner och inser att jag har ett antal trevliga after works och bruncher att se fram emot när sommaren ska övergå i vardag och höst.

För snart är semestern slut och vardagen tar vid. Resväskor ska packas upp och semestertvättar ska tas om hand. Tacksamhet över fina semesterdagar blandas med vemod och kanske lite uppstarts-motstånd? Kalendern som under ledigheten lagts åt sidan ska nu åter tas i bruk och nya möten är på väg att bokas in.

Jag själv ser fram emot en spännande höst, med ömsom nya klientsamtal, ömsom fortbildning och utveckling.

Hur är det med dina möten med dig själv? Har du bokat in dem? De där mellanrummen, tid för eftertanke, att titta närmare på det som skaver och få tid att hämta åter? Eller är det så att kalendern brukar fyllas med allt möjligt annat redan innan du hunnit fundera på det?

Under augusti och september erbjuder jag ett första kostnadsfritt samtal för nya klienter. Hör av dig så berättar jag mer.

/Helene

IMG_8864

 Posted by at 10:29 f m
Jul 092016
 

Vi utforskar ruinerna i Visby. Jag slås av hur kompakt mörkt det är därinne, och fastän högsommarvärme råder är det skönt svalt inne i vad som en gång var en kyrka. Det är på gränsen till för kallt inne i 1300-talsruinen. Alla i sällskapet tystnar. Som om vi med alla sinnen behöver ta in storheten, historien och atmosfären. Jag stannar upp. Låter tankarna komma och gå. Ser mig omkring och undrar hur livet var då.

Och vad livet vill säga mig?

Idag?

Långt bortom tankarna hör jag ekot av tyst konversation. Några i sällskapet har klättrat längre upp i kyrkan.

Jag ryser till lite i min ärmlösa sommarklänning, lyfter blicken uppåt, och får syn på en liten glugg i stenväggen. Ljuset som lyser in är så starkt att jag bländas. Som om solen verkligen bestämt sig för att lägga allt sitt ljus, all sin energi just i den strålen som når mig genom den lilla gluggen.

Livet kan te sig rätt mörkt och kallt.

Men där är det.

Ljuset.

Värmen.

Hoppet.

ljuset

 Posted by at 10:57 f m
Jun 292016
 

Vid ett besök av vänner från fjärran i början på juni besökte vi Kungliga Slottet i Stockholm. Jag har inte varit där sedan jag var barn och uppskattade det storslagna. I en av visningsvåningarna fanns ett helt rum av klockor. Alla synkade i tid, alla olika i utseende. En förnimmelse av stress kom över mig. Jisses vad mycket tick-tackande så många klockor ger… Något kravfyllt och olustigt var det att vistas i det rummet och vi skyndade vidare.

Och tiden går

Några veckor senare råder semester för mig. I sommarstugan finns inga klockor. Det har förbryllat dem som gärna vill veta vad klockan är. ”Hur ska vi annars veta när det är lunch… Hur ska vi veta när det är dags att sova…?”

Jag tänker att här gör vi lunch när våra magar börjar kurra. Vi tar en vilostund eller går och lägger oss när vi är trötta. Så låter vi känslorna och behoven göra sig hörda och ta plats. Och det fungerar fint så.

Lugnet har lagt sig i sommarstugan. I hängmattan ligger någon och läser och i köket rensas jordgubbar till eftermiddagens fikastund. Någon vecka in i semestern börjar allt falla på plats.

Vi lagar mat när vi är hungriga.

Vi slumrar till i solstolen när behovet av det finns.

Jag lyssnar på kroppen. Den vill gå en promenad vid havet nu. Och ingen klocka i världen kan ändra eller styra det.

/Helene

 

 

 

 Posted by at 5:50 e m